MiFID III, compte enrere, oportunitats i nous reptes - Creand
Vés al contingut

MiFID III, compte enrere, oportunitats i nous reptes

La publicació per part de la Comissió Europea, el 24 de maig passat, de la seva proposta de modificació de la Directiva sobre mercats i instruments financers és el tret de sortida per posar en marxa la MiFID III que, complint amb els terminis previstos, serà d’aplicació a finals de l’any 2025 o principis del 2026. 

És una directiva molt ambiciosa, que posa tot el focus en la protecció al client minorista, un aspecte que es veu reflectit en múltiples àrees, com ara: I) Reforçar la seva protecció quant a la presa de decisions d’inversió; II) exigir més transparència en els costos dels productes; III) augmentar la seva participació en els mercats de capitals, i IV) abastar tant els instruments financers com les inversions alternatives com la distribució d’assegurances.

Aquest text marca unes normes i uns estàndards nous, i posa fi a mesos d’intensos debats i incerteses sobre la conveniència o no de mantenir el sistema actual de retrocessions. Aquest mètode, com veurem al llarg d’aquestes línies, patirà un canvi molt significatiu i tindrà un gran impacte en les entitats que presten serveis d’inversió. Però no fem espòilers i anem pas a pas.

Efectivament, han estat mesos en què s’han «enfrontat» dos grans corrents d’opinió, molt diferents entre ells. Utilitzant un símil pugilístic, a la dreta del ring hi havia els partidaris de conservar l’statu quo actual, mantenint els incentius tal com estan permesos avui; el seu principal argument era que eliminar-los comportaria el risc que els clients amb menys recursos no poguessin accedir als serveis d’assessorament financer. A l’esquerra del ring, l’altre contrincant argumentava just el contrari: els incentius ni han estat ni són entesos pels clients, generen potencials conflictes d’interès entre els assessors i els clients, i eliminar-los assegurarà que les recomanacions es basin en la idoneïtat del producte per al client i no en els guanys que obté de la seva venda.

El combat ha estat llarg i intens i al final s’ha arribat a una solució aparentment intermèdia, però que en el fons implica que els incentius estaran més limitats que amb el model actual. Així, d’una primera lectura podria semblar que les retrocessions es mantenen com fins ara i que no hi ha canvis, però s’hi ha introduït un matís molt important: només estaran permeses si hi ha un servei d’assessorament previ, és a dir, en els serveis de només execució es prohibeixen les retrocessions.

En aquest escenari, un model que ens sembla adequat és oferir un assessorament individualitzat i de qualitat, tenint sempre el client al centre del servei i oferint-li els productes més idonis amb independència de qui sigui l’entitat gestora, de manera que el component de producte propi a la cartera no té mai un paper predominant, és el model guanyador. Per aquest paradigma hem de continuar treballant, invertint en equips humans del màxim talent i amb les millors capacitats perquè puguin trobar sempre els instruments més adequats per als clients i que més s’ajustin a les seves necessitats i expectatives.

A tall de resum, amb MiFID III el catàleg de serveis i la seva relació amb els incentius/retrocessions quedarà com segueix:

  1. En els serveis d’RTO i d’execució no hi haurà incentius. Aquesta prohibició té notables implicacions, ja que les entitats hauran de cobrar explícitament als clients pel servei de comercialització.
  2. En els serveis d’assessorament independent i GDC no hi haurà canvis respecte al model actual. Incentius prohibits.
  3. El servei d’assessorament no independent sí que permetrà cobrar incentius, i posarà un èmfasi especial en el concepte «actuar en el millor interès del client» en lloc del concepte «incrementar la qualitat del servei». Aquests nous requisits comportaran un gran esforç a les entitats en matèria d’avaluar una àmplia gamma de productes i recomanar sempre els més idonis i beneficiosos en funció del cost. «Value for money».

Finalment, en els aproximadament dos anys que queden per a la MiFID III, la clau és invertir en els millors professionals i en la tecnologia més avançada per poder comptar amb una completa gamma de productes financers i així crear valor en els nostre clients, apostant per un servei d’assessorament totalment personalitzat i adaptat a les seves necessitats.

Article publicat a Funds Society. 15.01.2024