Com ens podem beneficiar de les megatendències a través de la inversió temàtica - Creand
Vés al contingut

Com ens podem beneficiar de les megatendències a través de la inversió temàtica

L’univers de les megatendències és molt ampli i podem dir, sense cap dubte, que durant el 2023 i aquests mesos del 2024 s’ha vist sacsejat per una temàtica en concret. Es tracta de la intel·ligència artificial (IA), que ha acaparat els titulars i ha explicat en gran part el gran ral·li dels índexs de renda variable durant l’any passat i aquest primer trimestre del 2024.

En el món de les megatendències observem que gran part del mercat tendeix a posar el focus en les que van en boca de tothom i que, per tant, destaquen per comportament i impuls per sobre de les altres. I així s’oblida de la resta de temàtiques que potser estan a la baixa, però que continuen tenint molt potencial. Això explica la divergència de comportament entre les diferents temàtiques al llarg del temps.

Des del punt de vista general, podem dir que les temàtiques s’enfronten a diferents cicles en funció de com la societat en percep l’impacte en diferents moments, ja que sovint no és una tasca fàcil valorar la innovació que pot canviar el món.

A priori, la inversió temàtica podria ser fàcil, ja que es tracta d’una inversió a llarg termini la clau de la qual és esperar que la megatendència es desenvolupi un cop localitzada la temàtica. Però no sempre és així. La importància i l’èxit de la inversió és mantenir posicions en les companyies que englobin les seves operacions principalment en l’àmbit del tema escollit, cosa que permet tenir una imatge clara tant dels motors de creixement com dels riscos.

Ja hem dit que l’univers de les megatendències és molt ampli i es mou des de qüestions molt més generalistes i relacionades amb la macro (per exemple, el despertar de referents orientals com el Japó o l’Índia, o la reactivació de l’M&A i de les ofertes públiques de venda), fins a altres de relacionades amb la sostenibilitat, com ara la descarbonització que, malgrat que hagi experimentat sortides constants, actualment sembla una temàtica barata davant el seu potencial creixement. Europa té nombroses empreses que treballen en matèria d’economies verdes i sostenibilitat amb un gran potencial alcista.

Però potser les temàtiques que més interessen i que capten més l’atenció del mercat són les relacionades amb la micro, com ha estat el cas de la intel·ligència artificial, una tecnologia emergent que permet incrementar la productivitat en el conjunt de l’economia. Si bé el boom al 2023 ha estat impressionant i, de fet, ha impulsat els índexs a màxims històrics, la intel·ligència artificial encara és a les beceroles i queda molt valor per capturar.

A tall d’exemple, hem vist com la IA ha anat cobrant cada cop més importància en el desenvolupament de fàrmacs, i cal esperar que l’interès del mercat es mogui cap a la quimioteràpia intel·ligent i l’adopció de la intel·ligència artificial en l’atenció mèdica. Alhora, això té molta importància i implicació en l’àmbit de la longevitat, avaluant els efectes en la demografia, els hàbits de consum o el sistema de salut, entre d’altres.

Els fluxos temàtics s’han anat estabilitzant en l’últim any amb un creixement estable entorn de la transició energètica, la mobilitat i la innovació digital, i això ens porta a emfatitzar la importància de posar el focus en l’univers complet de les megatendències, més enllà dels titulars i de tot el que engloba la intel·ligència artificial.

Article publicat a Estrategias de Inversión, 18.04.24

Inversions
CreandExperts