Parlar de la salut mental sense embuts - Creand
Vés al contingut

Parlar de la salut mental sense embuts

El metge psiquiatre i cap del Servei de Salut Mental del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), Carlos Mur, ha estat l’encarregat de presentar aquest dilluns ‘La salut mental, avui’, una conferència organitzada per Creand Fundació que ha tingut com a objectiu parlar sense embuts de la salut mental i les eines de prevenció que hi ha a l’abast de les persones. L’expert, però, ha alertat que la salut mental és quelcom que “ens afecta a tothom”. De fet, ha assegurat que una de cada cinc persones arreu del món pateix o patirà algun tipus de trastorn mental” i, per tant, ha destacat els hàbits saludables com la primera eina de prevenció.

Precisament, Mur ha posat en relleu que la salut mental cada vegada es té més en compte. Els experts coincideixen en el fet que l’estat de benestar, la funcionalitat, la productivitat i la felicitat de les persones no poden mantenir-se sense una bona salut mental. Durant els últims anys, s’ha identificat una tendència creixent de la incidència de la depressió, l’ansietat, les addiccions i trastorns com l’autisme o el trastorn per hiperactivitat.

Així doncs, al llarg de la sessió l’especialista ha identificat que un dels reptes a tenir en compte seran els efectes que tindran l’abús de les tecnologies pel desenvolupament i gestió de l’estrès de les noves generacions. També caldrà estar alerta dels efectes negatius que puguin produir l’abús de determinades substàncies i el fet d’haver viscut un període traumàtic com el de la pandèmia i el confinament.

Mur ha aconsellat que “per trobar-nos bé hem d’aturar-nos i fer una remodelació de tots els nostres interessos perquè ara mateix no portem pressa, sinó que la pressa ens porta”. És per això que ha aprofitat per fer una crida al conjunt de la ciutadania per tal de frenar possibles efectes negatius tenint en compte el fet que “la salut mental es construeix des del món familiar, des de l’empresa o des dels mitjans de comunicació”.

Carlos Mur és llicenciat en Medicina i Cirurgia, doctor en Neurociències i en Medicina, màster en Psicoteràpia Integradora i en Psiquiatria Legal i Forense. També exerceix la docència en diversos màsters en psiquiatria i salut. Ha publicat diversos llibres i múltiples publicacions nacionals i internacionals, i és autor de nou investigacions. Des del 2021 és metge adjunt dels Serveis de Salut Mental del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària i, des del 2022, n’és el cap del Servei de Salut Mental.

Creand Fundació
Carlos Mur
Salut mental