Taller sobre plats reconfortants i nutritius a L'espai - Creand
Vés al contingut

Taller sobre plats reconfortants i nutritius a L'espai

“Els plats ens reconforten, hi ha plats que tenen aquesta funció”. Moltes vegades no es dona importància o molta gent no sap que “dins del món nutricional hi ha una segona cara”, a més de parlar dels minerals i nutrients dels plats, “hi ha una part emocional que ens evoca emocions i ens reconforta”. Així és com la dietista i nutricionista Marta Pons ha iniciat el taller Plats de cullera d’aquest dilluns a L’espai de Creand Fundació.

Quan la nutricionista parla de plats reconfortants fa referència als que són saciants, concretament aquelles elaboracions calentes que contenen proteïna, greix saludable, fibra i carbohidrats. Pons també ha assenyalat que es considera plat reconfortant si és gustós, “no necessàriament cal posar-hi sal a tot”, sinó que amb l’ajuda de condiments i estratègies d’elaboració es pot acomplir aquesta missió. També seran reconfortants si són beneficiosos, i la dietista ha revelat que els plats de cullera satisfan aquesta característica perquè “el brou et dona més energia perquè conté sals minerals i carbohidrats”, a més “l’all, la ceba, el comí i la cúrcuma ajuden a evitar baixades de defenses”, i perquè “són fàcils de digerir, ja que els ingredients estan cuits i contenen molta fibra”. Com a darrer punt, i en el que més ha incidit, és la part emocional, és a dir, a tothom li ha vingut algun record d’un moment especial de la seva vida o d’un familiar amb una olor o un sabor. En aquest punt, Pons ha subratllat que “quan busquem aliments, es busca perquè ens nodreixin, però també perquè ens aporti una bona emoció o que ens facin pensar en un moment especial o en aquelles llenties que ens feia a casa o el dia que cuinaven aquella sopa”.

Deixant de costat el reconfort dels plats de cullera, hi ha un altre punt interessant i és que “la gent gran a vegades no té molta gana i amb pocs volums de seguida s’atipa, llavors el que s’intenta és que amb un plat únic poder aportar tots aquells nutrients que els hi cal, però sense que se sentin molt tips”, ha explicat la dietista. Per aquest motiu Pons ha optat per l’elaboració de tres plats diferents: una recepta tradicional, cigrons amb verdures i bacallà; una altra amb una textura diferent, una crema de ceba; i una opció oriental com és el ramen.

 https://youtu.be/osXu5P0MUPk 
L'espai
envelliment saludable
Creand Fundació