Els avantatges i els perills de la intel·ligència artificial, en una xerrada a L'espai - Creand
Vés al contingut

Els avantatges i els perills de la intel·ligència artificial, en una xerrada a L'espai

La intel·ligència artificial (IA) té punts positius i d’altres de negatius i un dels problemes és que avui en dia “no et pots creure res”, ja que qualsevol contingut pot ser fals i es pot presentar de manera creïble. Per això, cal tenir molt present i ser “conscients que cada dia és més fàcil” poder ser víctima d’estafes o ‘phishing’, per exemple, pel fet que podem rebre informacions “molt orientades” a nosaltres i presentades d’una “manera molt convincent”. Aquest és el missatge en què el director d’Innovació i Transformació Digital de Creand, Santiago de Larrea, va voler incidir en la conferència que va oferir aquest dimarts als usuaris de L’espai, de Creand Fundació.

Larrea va abordar diferents qüestions sobre la intel·ligència artificial i especialment sobre la IA generativa tenint en compte que ara està “en boca de tothom”. Va intentar oferir una “visió holística”, perquè els assistents entenguessin perquè està generant “tant de rebombori”. Així, va abordar, entre altres aspectes, la diferència que hi ha entre la IA generativa i qualsevol altra aplicació informàtica que fem servir com a usuaris en general. La xerrada va parlar dels punts positius i també dels negatius i en aquest sentit, va voler remarcar un “missatge d’alerta, ja que com tota” tecnologia nova cal saber quins aspectes s’han de tenir en compte per no resultar-ne perjudicat. Larrea va exposar, també, l’impacte tant favorable com desfavorable que aquesta tecnologia pot tenir en la societat i va acabar amb alguns exemples pràctics i recomanant algunes eines gratuïtes que es poden fer servir com per exemple per generar vídeo o per recuperar cançons antigues.

L’expert va emfasitzar que no és el mateix cercar informació amb IA que fer-ho amb Google i que, per tant, quan es fa servir la primera cal tenir en compte que el que rebem com a resposta pot ser fals. Així, cal posar en dubte el que se’ns dona. Un exemple: “Una recepta per fer un pastís que ens digui que hem de posar molt sucre”. “No te’n refiïs perquè no és racional i cal comprovar les dades”, remarca sobre aquesta recepta falsa. Més exemples: la fotografia amb el Papa portant una jaqueta a l’última moda que va resultar una imatge generada amb IA o el missatge de Zelenski dirigint-se als ciutadans ucraïnesos dient que havien de deposar les armes.

La proposta va generar un gran interès entre els assistents, que van omplir la sala i que van plantejar al ponent diverses preguntes.

L'espai
Creand Fundació
Intel·ligència artificial