El Grup Crèdit Andorrà manté els beneficis en 70,86 Milions d'euros i incrementa el volum de negoci fins als 14.410 milions, un 9% més que el 2011 - Creand
Vés al contingut

El Grup Crèdit Andorrà manté els beneficis en 70,86 Milions d'euros i incrementa el volum de negoci fins als 14.410 milions, un 9% més que el 2011

El Grup Crèdit Andorrà ha tancat el 2012 amb un increment del volum de negoci del 9%, i ha assolit la xifra de 14.410 milions d’euros. El total de recursos gestionats de clients també ha augmentat fins als 11.308 milions d’euros, un 12% més respecte a l’any anterior. El Grup ha aconseguit un resultat net consolidat de 70,86 milions d’euros, un 0,33% més que el 2011, un resultat molt satisfactori en l’entorn econòmic actual i tenint en compte l’esforç del Grup en incrementar la presència a noves geografies i consolidar el projecte internacional en els darrers anys.

Fidel al seu compromís amb el país i els clients, Crèdit Andorrà ha continuat facilitant l’accés al finançament. La inversió creditícia s’ha situat en 3.102 milions d’euros.

En el marc d’un context econòmic internacional complex i de noves regulacions, és especialment destacable l’augment significatiu de tots els marges, fet que s’ha combinat amb un esforç de contenció de la despesa. El marge ordinari s’ha situat en 195,64 milions, un 12,14% més que el 2011; el marge financer ha estat de 76,46 milions d’euros, un 13,30% més, i el d’explotació, de 74,61 milions d’euros, un 8,41% superior. El Grup ha optat per continuar la política de contenció de la despesa dels últims anys i que li ha permès mantenir la ràtio d’eficiència en el 50,77%.

Els recursos propis del Grup ascendeixen a 579 milions d’euros, fet que permet continuar disposant d’un nivell adequat de solvència per garantir el creixement futur de l’entitat. La ràtio de solvència és del 17,80% i la de liquiditat, del 59,35%.

Durant el 2012 el Grup Crèdit Andorrà ha mantingut el lideratge en la quota de mercat dins del sector financer andorrà (33,6%). Disposa de la xarxa més àmplia d’oficines i de caixers automàtics, que cobreixen tot el territori nacional. En relació amb el projecte d’expansió internacional, ha treballat per avançar en la seva consolidació i està present en noves geografies.

En global, al tancament del 2012, 662 professionals formaven la plantilla del Grup Crèdit Andorrà, 53 persones més que el 2011 (un 8,7%). L’equip humà de les societats radicades a Andorra s’ha mantingut estable: 418 professionals (411 l’any anterior).

El conseller delegat del Grup Crèdit Andorrà, Josep Peralba, destaca que “durant el 2012, hem seguit treballant per consolidar la nostra fortalesa a Andorra i hem avançat en la implementació del pla d’expansió internacional del Grup amb una presència més gran a l’estranger. La diversificació geogràfica del nostre negoci de banca privada, gestió d’actius i assegurances, a Europa i Amèrica, ens permet créixer de manera sostenible i garantir així la fortalesa com a Grup líder al mercat financer andorrà. La nostra manera de ser i d’operar, basada sempre en la prudència, l’atenció personalitzada, la qualitat i la seguretat, ens està permetent seguir amb el projecte empresarial que hem desenvolupat durant els darrers anys sense que la conjuntura econòmica actual influeixi en el desenvolupament present i futur”.

Expansió internacional: operacions destacades el 2012

En el decurs de l’any 2012 el Grup Crèdit Andorrà ha continuat avançant en la implementació del seu pla d’expansió internacional, fet que ha permès una diversificació geogràfica del negoci de banca privada i gestió d’actius de l’entitat a Europa i Amèrica. Actualment, el Grup està present a una desena de països: Andorra, Espanya, Suïssa, Luxemburg, EUA, Mèxic, Panamà, Paraguaii Perú.

Europa: ampliació del 15% del capital social de Banco Alcalá
El Grup ha reforçat el projecte europeu de banca privada i gestió d’actius que formen Banco Alcalá a Espanya i Banque de Patrimoines Privés a Luxemburg. Durant el 2012, es va dur a terme una ampliació del 15% del capital social de Banco Alcalá, que va donar entrada a dos socis estratègics nous: el grup financer Riva y García i la família Ros González. Després de l’ampliació, formalitzada el primer trimestre del 2013, el capital social queda distribuït amb un 72,25% per al Grup Crèdit Andorrà, un 12,75% per a la família Argüelles –fundadora de l’entitat–, un 10% per a Riva y García i un 5% per a la família Ros.

El Grup Crèdit Andorrà va adquirir Banque de Patrimoines Privés i Banco Alcalá el 2011. Un any després, el projecte de banca privada europeu ha consolidat la seva oferta de valor diferencial –oferta global, assessorament integral i arquitectura oberta assessorada de producte– i gestiona un volum de negoci superior als 2.600 milions d’euros. Les ràtios de solvència d’ambdues entitats, del 96% a Banco Alcalá i del 31,71% a Banque de Patrimoines Privés (i un Tier 1 del 95% i del 23,01%, respectivament) posicionen el Grup com un referent en solvència en l’entorn financer europeu.

En l’àmbit assegurador, el holding ERM del Grup Crèdit Andorrà està implantat a Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida, Madrid, Sevilla i Palma.

Amèrica: entrada a Perú i Paraguai
El Grup Crèdit Andorrà ha estat la primera entitat andorrana a implantar-se a Perú i Paraguai. El 2012 va adquirir el 51% del capital social de Krese Sociedad Intermediaria de Valores SAC (actualment CA Perú Sociedad Agente de Bolsa), amb seu a Lima, i el 70% del capital social de Valores Casa de Bolsa SA, a Paraguai. A través d’aquestes dues societats s’opera en els mercats respectius oferint serveis d’assessorament financer i negociació de valors mobiliaris i desenvolupament d’activitats de promoció i prestació de serveis financers.

Aquestes operacions han reforçat la posició del Grup en el sistema financer internacional i, especialment, a l’Amèrica Llatina, on el Grup també està present amb el Banco Crèdit Andorrà Panamà i la gestora de patrimonis CA México Asesores Patrimoniales.

A Miami, té el broker dealer Beta Capital Management LP.

Ràtings i reconeixements

Els diferents reconeixements rebuts el 2012 són un reflex de la gestió prudent i conservadora de Crèdit Andorrà, de la posició de lideratge en el mercat andorrà, de l’increment del negoci de banca privada internacional i de l’evolució positiva dels marges de l’entitat.

Fitch Ratings va posar en relleu la sòlida solvència i liquiditat del banc en comparació amb la mitjana de la banca internacional. Fitch va mantenir totes les qualificacions a Crèdit Andorrà, amb un ràting a llarg termini A- i un a curt termini F2. D’aquesta manera l’entitat va conservar les últimes qualificacions, fet especialment rellevant en el context econòmic i financer.

L’entitat ha estat classificada en la posició 757 a escala mundial i en el número 1 entre els bancs d’Andorra dins el rànquing Top1000 de la revista financera The Banker del grup Financial Times (edició juliol 2012). Aquest rànquing classifica els bancs en funció de la seva fortalesa i capitalització.

Compromís social

En relació amb l’estratègia de responsabilitat social, el Grup Crèdit Andorrà ha destinat una inversió global de 2,16 milions d’euros (el 3% del total del benefici net) a programes i accions encaminades a fomentar un futur millor per a Andorra.

Per àmbits d’actuació, el 65% de la inversió en RSC s’ha dedicat a iniciatives econòmiques i institucionals, el 13% a cultura, l’11% a societat, el 8% a educació i el 3% a iniciatives mediambientals.

El Grup ha mostrat una atenció prioritària als motors principals de l’economia andorrana i al teixit empresarial a través de la Càtedra Crèdit Andorrà de Mercats, Organitzacions i Humanisme de l’IESE, i en col·laboració amb altres institucions del Principat. La voluntat de servei que caracteritza el Grup té el reflex més evident en la Fundació Crèdit Andorrà, de la qual el 2012 s’ha commemorat el 25è aniversari.

Josep Peralba ha explicat que “la mostra més evident del nostre compromís envers la societat l’hem posat de manifest aquest any 2012 amb la celebració del 25è aniversari de la Fundació Crèdit Andorrà. Sabem que estem contribuint al benestar de la nostra societat, escoltant les inquietuds dels col·lectius més vulnerables per proporcionar-los una millor qualitat de vida, formant els joves i la gent gran, dinamitzant la cultura i, en definitiva, fent més proper el servei a les persones que formen part de la nostra societat i que ajuden a construir el país”.

Resultats
Lideratge