Talent i valentia per liderar - Creand
Vés al contingut

Talent i valentia per liderar

Així es va batejar la 34a edició de la Trobada Empresarial al Pirineu que acabem de viure a la Seu d’Urgell i que s’ha convertit en una cita ineludible per als empresaris de Catalunya i Andorra. La pluralitat de veus i de mirades ―espanyoles, catalanes i lleidatanes― sobre l’actualitat econòmica i empresarial que ha arribat a reunir la Trobada durant més de tres dècades i els milers d’empresaris que hi han assistit i que han participat en les sessions són la base més sòlida d’un èxit incontestable.

L’objectiu de la trobada empresarial s’ha mantingut inalterable, tant en temps de bonança com en temps de crisi: dialogar, compartir experiències, inquietuds i idees que contribueixin a obrir la ment a diferents realitats per poder-les aplicar en la millora de la gestió empresarial.

Aquesta trobada empresarial a la Seu d’Urgell no s’entendria sense la participació activa del Principat d’Andorra a tots els nivells. És una realitat palpable que, avui, moltíssims projectes i negocis s’han generat gràcies a les Trobades, que han connectat territoris, empreses i persones no tan sols pel vincle geogràfic que ens uneix, sinó també perquè han aconseguit enfortir la relació entre països. En aquesta mateixa línia, la col·laboració entre la Trobada i Creand Crèdit Andorrà es va consolidar el 2006, quan el banc va esdevenir-ne un dels patrocinadors principals.

Andorra ha viscut, en els últims ans, un procés evident d’obertura econòmica. Gràcies a un ingent esforç col·lectiu, el nostre país ja disposa d’una economia oberta al món, imprescindible per a un petit país que s’havia basat històricament en el comerç, el turisme i els serveis financers. Ara s’afegeix a tots aquests atractius singulars una economia basada en la competitivitat de les seves empreses i, d’una manera especial, en l’economia digital i els àmbits de l’esport i la salut. I és aquí on Andorra ha d’agafar també protagonisme. I la Trobada n’és un bon exemple.

Andorra mira avui a Europa i al món amb la voluntat de trobar un nou encaix que preservi el seu caràcter diferencial, la seva especificitat. Ja ho ha aconseguit en molts aspectes, i estic convençut que l’acord d’associació amb la Unió Europea, que s’està negociant des de fa temps, segellarà un pacte que ha de donar més estabilitat econòmica i financera al Principat ―prosperitat, en definitiva― i que li permetrà introduir-se sense complexos ni prejudicis en un mercat global de més de 500 milions d’habitants.

La Trobada ha encertat l’enfocament de cada edició, i aquest any també. Conscient que el futur ja no s’assemblarà mai més al passat, instal·lats com estem en un canvi permanent i accelerat i que obliga a adaptar-se a nombroses variables, la trobada empresarial ha sabut abordar cada moment sota el guiatge dels millors experts.

Avui el gran repte és la presa de decisions. És veritat que ho ha estat sempre, però mai com ara, ja que les empreses es veuen obligades a transitar per un camí en el qual hi ha més incògnites que certeses. Han canviat l’entorn, les formes, els mètodes, els hàbits, les pràctiques, els mercats… I és aquí on les decisions es fan més difícils i complexes.

Per tot això, i ara més que mai, qualsevol organització, sigui privada o pública, ha de comptar amb uns lideratges forts. És aquí on ens juguem bona part del futur. Lideratges amb talent i valentia com a requisits indispensables. A la Trobada d’aquest any n’hem vist alguns exemples molt eloqüents. Prenguem-ne nota.

Escrit per
Autor post
Xavier Cornella Castel
Conseller delegat de Creand