El Grup Crèdit Andorrà obté 31,86 milions d’euros de benefici i referma el lideratge en el suport a l’economia andorrana - Creand
Vés al contingut

El Grup Crèdit Andorrà obté 31,86 milions d’euros de benefici i referma el lideratge en el suport a l’economia andorrana

• El Banc aferma el seu suport a l’economia i societat andorranes amb un augment de la inversió creditícia fins als 2.442 milions d’euros i lidera la constitució de crèdits tous per a empeses i negocis, amb el 67% de l’import total 

• La ràtio de capital total regulatòria s’incrementa fins al 17,63% (15,91% CET1) 

• El Grup ha continuat creixent en volum de negoci i beneficis a les principals places financeres on té presència, com Espanya, Luxemburg i Miami 

• El negoci assegurador aporta un resultat recurrent de 8,41 milions d’euros al Grup Crèdit Andorrà, un increment del 45,22% respecte a l’any passat

El Grup Crèdit Andorrà ha tancat l’exercici 2020 amb un increment de volum de negoci fins als  17.470 milions d’euros, un 2,38% més que l’any anterior, i uns recursos de clients que van créixer un 2,60%, situant-se en els 15.028 milions. La inversió creditícia va superar els 2.442 milions d’euros (dels quals 2.144 milions d’euros es localitzen a Andorra), xifres que sumades al paper principal que ha jugat el Banc en el desplegament del programa extraordinari d’avals per a empreses i negocis del Govern d’Andorra (amb un 67% de l’import total), reflecteixen el lideratge i el suport financer del Banc al país, al teixit empresarial i a les persones, una voluntat especialment destacada en un any marcat per la pandèmia de la Covid-19. 

El benefici consolidat del Grup ha estat de 31,86 milions d’euros, uns resultats que s’han obtingut en un entorn marcat per la crisi econòmica i després d’aplicar una política prudent de provisions per fer font als potencials efectes de la Covid-19 (11 milions d’euros de provisions específiques pel coronavirus) i d’assumir altres efectes directament relacionats amb la pandèmia, com per exemple els derivats de la participació accionarial del Banc en sectors estratègics de l’economia del país, per un import superior als 8 milions d’euros. 

La fortalesa del Banc es veu reflectida en la solvència, que s’ha incrementat situant la ràtio de capital total regulatòria en el 17,63% (el 15,91% CET1 segons la Llei 35/2018 de solvència, liquiditat i supervisió prudencial d’entitats bancàries i empreses d’inversió), per sobre de la mitjana dels bancs europeus. També es veu reforçada per la millora de la qualitat creditícia, l’increment de la ràtio de cobertura i el control de la despesa, que han permès contrarestar el conjunt de tendències negatives del mercat. Altres indicadors confirmen la robustesa de Crèdit Andorrà, com l’increment del 7,29% dels fons propis (504 milions respecte als 470 del 2019). 

Xavier Cornella, conseller executiu i director general del Grup Crèdit Andorrà, ha expressat que “en un any especialment complex arran de la Covid-19, hem continuat executant el nostre pla estratègic, que ens ha permès reforçar la nostra solidesa i créixer de manera sostenible, eficient i responsable, estant a prop dels nostres clients, del país i de la societat, per donar suport al teixit empresarial i a les famílies. La nostra capacitat de servei i el fet de ser pioners en digitalització i oferta de valor defineixen la nostra raó de ser com a Banc de referència al país”.

 

Creixement sostingut del negoci

En un any marcat per la pandèmia, el Grup Crèdit Andorrà ha continuat creixent en les principals places financeres on té presència, amb una estratègia centrada en la cerca d’aliances estratègiques que garanteixin el creixement, en la capacitat de servei, en l’eficiència i la rendibilitat de les diferents àrees de negoci, en l’acceleració de la digitalització i en l’especialització, tant de l’equip com dels productes i serveis. 

El llançament de la nova marca Creand, unificada a escala internacional, ha de permetre al grup financer fer front als reptes de futur, centrats a consolidar el lideratge a Andorra i continuar creixent a escala internacional. 

A Andorra, el Banc ha continuat fidel al compromís de suport a l’economia andorrana, que s’ha materialitzat en 9.399 milions d’euros en volum de negoci al país. Pel que fa al programa extraordinari del Govern d’Andorra d’avals per a empreses i negocis, Crèdit Andorrà ha constituït el 67% de l’import total de crèdit tous. 

A Espanya, Creand Wealth Management (Banco Alcalá, S. A.) ha incrementat el patrimoni sota gestió en més de 200 milions, i ha assolit els 2.261 milions d’euros (un 10,67% més que l’any anterior). La filial de banca privada a Espanya ha tancat l’exercici amb un benefici de 848.000 euros, que representa un creixement del 267%. A Luxemburg, Banque de Patrimones Privés ha crescut quant al volum de negoci, fins als 5.786 milions (un 13,49% més), i ha augmentat els beneficis en un 30% fins als 3,44 milions. A Miami el Grup ha continuat amb el seu pla de negoci centrat en el desplegament de la nova llicència de Self-clearing que ha de ser la pedra angular sobre la qual continuar projectant a futur el creixement del Grup al continent americà. 

Pel que fa al negoci assegurador, el 2020 va aportar un resultat recurrent de 8,41 milions d’euros al Grup Crèdit Andorrà, xifra que suposa un increment del 45,22% respecte al 2019. Cal destacar l’acord al qual es va arribar l’any passat per entrar a formar part de l’accionariat del Grup Assegur, una aliança estratègica que permetrà reforçar el lideratge a Andorra en el sector de les assegurances. 

 

Digitalització

L’entitat va ser distingida com a Millor banc digital d’Andorra 2020 per Global Banking & Finance Review en reconeixement a la implementació de nous serveis digitals per facilitar la contractació a distància, simplificar l’operativa bancària dels clients, ja siguin particulars o empreses, i donar resposta a les noves necessitats en l’escenari actual. 

Com a resultat d’aquest impuls de la digitalització dels serveis, Crèdit Andorrà ha vist incrementat de forma exponencial l’ús de la banca online e-Crèdit, i ha desenvolupat nous serveis que faciliten als comerços i negocis els pagaments digitals de manera senzilla, com l’acord exclusiu amb la fintech MONEI. També destaca la renovació de la Càtedra Crèdit Andorrà a l’IESE, enfocada cap a l’Emprenedoria i la Banca, així com el programa d’hiperacceleració empresarial Scale Lab Andorra adreçat a start-ups. 

 

Compromís social

En l’àmbit de la responsabilitat i la sostenibilitat, el Grup Crèdit Andorrà ha destinat una inversió global de 2,06 milions d’euros a iniciatives desenvolupada des del Banc i des de la Fundació Crèdit Andorrà en els àmbits econòmic, educatiu, cultural, social i mediambiental.

El Banc ha obtingut per sisè any consecutiu la distinció de Millor banc en RSC d’Andorra 2020 per Global Banking & Finance Review. El guardó és un reconeixement al desenvolupament de pràctiques de bon govern i a les accions de suport a l’economia del país, al teixit empresarial i a la societat, especialment arran de la pandèmia per la Covid-19.

Crèdit Andorrà és pioner a incorporar l’RSC i la sostenibilitat en el model de gestió i en l’estratègia de negoci, i també expressa aquest compromís com a membre de diversos organismes internacionals. Des del 1998 col·labora amb la Iniciativa Financera del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (UNEP FI) i el 2016 va ser el primer banc d’Andorra a adherir-se al Pacte Mundial de les Nacions Unides i a adoptar l’Agenda 2030 per contribuir a la consecució dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS).

Al tancament de l’exercici, formen part del Grup 929 professionals, dels quals 485 treballen a Andorra i 444 a escala internacional.

*Els comptes de l’exercici 2020 estan pendents de sotmetre’s a la Junta General d’Accionistes per a la seva aprovació interna.


Resultats
Lideratge