Creand Wealth Management apunta a un hipotètic repunt de la inflació com a principal risc per als mercats en la segona meitat de l’any - Creand
Vés al contingut

Creand Wealth Management apunta a un hipotètic repunt de la inflació com a principal risc per als mercats en la segona meitat de l’any

L’entitat assenyala també els conflictes enquistats a Ucraïna i l’Orient Mitjà i els processos electorals, especialment a França, com la resta de factors decisius. El mercat es complau apuntant a un escenari Goldilocks, en què el creixement no és prou alt per generar tensions inflacionàries, ni massa feble per provocar una recessió.

La rendibilitat dels bons governamentals de les principals economies cotitza en un rang relativament estret, per la qual cosa l’entitat aprofitaria rebots en les rendibilitats per augmentar la durada. En renda variable, veu millors oportunitats a Europa, en un escenari de convergència macro amb els EUA, i amb unes estimacions de beneficis que comencen a créixer.

Creand Wealth Management, entitat especialitzada en banca privada, considera un hipotètic repunt de la inflació el principal risc per als mercats en els mesos vinents, cosa que obligaria els bancs centrals a mantenir els tipus alts durant més temps i afectaria directament el creixement econòmic a escala global.

Un altre dels elements que més condicionen els mercats és la situació política a França. Aquest diumenge se celebrarà la segona volta de les eleccions legislatives, amb la possibilitat que el Reagrupament Nacional (RN), la formació liderada per Marine Le Pen, aconsegueixi una victòria que provocaria una situació de «cohabitació» amb el president actual, Emmanuel Macron. Per a Luis Buceta, director d’Inversions de Creand Wealth Management, «encara que França es consideri part del nucli econòmic d’Europa, ara mostra una dinàmica de deute i dèficit que és pitjor en molts aspectes que la dels països de la perifèria». Creand WM explica que els bancs francesos són el quart prestador internacional després del Japó, els Estats Units i el Regne Unit, amb 2,4 bilions de dòlars en préstecs estrangers en els seus balanços.

A més de França, Creand WM destaca la importància d’altres processos electorals que se celebraran al llarg dels pròxims mesos, com les eleccions al Regne Unit aquesta setmana i les presidencials del novembre als EUA, a les quals s’afegirà una nova contesa electoral el 2025 a Alemanya, amb la possibilitat de creixement de la formació d’ultradreta AFD, que proposa un referèndum sobre la sortida d’Alemanya de la Unió Europea (Dexit). A tot plegat cal afegir-hi els conflictes geopolítics que continuen enquistats a Ucraïna i a l’Orient Mitjà.

En l’àmbit macroeconòmic, l’entitat destaca la convergència a escala macro entre els EUA i Europa, pel deteriorament del primer i la millora del segon, sostinguda a més per una certa recuperació a la Xina i la superació de la crisi energètica. Per a Creand WM, l’escenari base continua sent el d’una desacceleració macro, malgrat que el mercat estigui cotitzant un escenari Goldilocks, una situació econòmica de creixement que no és ni tan elevat per generar tensions relatives a la inflació, ni massa dèbil per provocar una recessió. A això s’hi afegeix la proposta de la Comissió Europea de sotmetre cinc països de la UEM, entre els quals hi ha França i Itàlia però no Espanya, a procediments de dèficit excessiu. Aquesta mesura exigeix millorar els seus dèficits estructurals primaris un 0,5% anual.

En el cas dels EUA, les últimes dades també mostren un deteriorament de la seva economia, a causa d’un debilitament del consum (s’observa un increment de la demora i de l’ús de targetes de crèdit) i també d’un empitjorament de les últimes dades del mercat laboral. I s’hi afegeix la millora de les dades a la Xina, cosa que afecta més positivament Europa.

Baixades de tipus, en espera de les dades

Quant als bancs centrals, el desacoblament amb el BCE abaixant els seus tipus de referència i la Fed en espera de decidir el seu moment pivot, amb una inflació més enganxosa i unes dades del mercat laboral encara sòlides, dibuixa un escenari de reducció en la previsió del nombre de baixades –entre una i dues fins a final d’any. En el cas del BCE, que va obrir al juny el camí de la baixada de tipus, les pròximes decisions continuaran depenent de les dades, en especial de la confirmació de la trajectòria de desinflació i l’evolució dels salaris. En tot cas, Creand WM explica que el BCE no s’ha compromès amb una ruta de tipus concreta, i reitera la seva dependència en l’evolució de les dades macro, descartant bàsicament una retallada al juliol.

Pel que fa a la Reserva Federal, l’entitat explica que s’espera que continuï amb la consideració de tipus més alts durant més temps, amb el mercat descomptant una baixada abans de final d’any, influenciada pel comportament del consum i per l’estabilitat del mercat laboral. Això no obstant, unes dades relativament benignes de l’IPC als EUA secunden la possibilitat que una nova tendència baixista de la inflació pugui ajudar a obrir la porta a pròximes retallades de tipus.

Miguel Ángel Rico, director d’Inversions de Creand Asset Management, explica que «malgrat les dades d’inflació més dèbils, el president Powell va adoptar un to menys moderat. Encara que el gràfic de punts de la Reserva Federal va treure importància a les esperances de flexibilització monetària el 2024, passant d’una projecció central de tres retallades aquest any a una sola retallada, al mercat hi ha la sensació que continua sent possible un primer moviment al setembre, si les dades de l’estiu es continuen moderant».

Renda variable, millor visió d’Europa enfront dels EUA

Al juny, com a conseqüència de la incertesa de la situació política a França, la ràtio relativa Eurostoxx / S&P500 s’ha desplomat, hi ha valoracions més atractives i una possible convergència del creixement d’ambdues regions, amb una acceleració de la zona euro, mentre l’economia americana mostra senyals de desacceleració que podrien donar suport a la borsa europea.

En aquest escenari, Creand WM observa una rotació cap a sectors més defensius durant el segon trimestre de l’any, en comparació amb el primer, tot i que l’entitat explica que «les valoracions semblen exigents, fruit d’una complaença en el mercat i que els inversors han entrat en mode Buy the Dip, que ha mantingut els preus». L’entitat també destaca que «les estimacions de beneficis a Europa comencen a créixer i estan tenint una incidència positiva en el preu de les accions».

Per geografies, Creand WM veu una millora a Europa davant els EUA, si bé assenyala la necessitat de considerar alguns riscos, com ara una desacceleració a escala macro al país nord-americà que també afectaria Europa, i l’elevat pes de molt poques empreses, com és el cas de Nvidia, en els índexs dels EUA. Nvidia s’ha convertit en l’empresa més gran del món, per capitalització de mercat, i ha arribat a superar el valor de totes les acciones cotitzades a Alemanya, França i el Regne Unit. 

Renda fixa, una aposta cap a una durada més llarga

Creand Wealth Management destaca que la rendibilitat dels bons governamentals de les principals economies cotitza en un rang relativament estret, per la qual cosa, en aquest escenari, l’entitat aprofitaria rebots en les rendibilitats per augmentar la durada. Si bé continua la inversió de la corba, Creand WM creu que «hauria d’agafar pendent positiu en un mitjà termini». A més, s’ha produït en un context de grans volums de noves emissions, cosa que posa en relleu el gran apetit per aquesta classe d’actius en un entorn en què es poden aconseguir, a més, rendibilitats atractives.

Creand WM explica que els bons es van recuperar enmig de dades d’inflació més dèbils als Estats Units i de fluxos cap a la qualitat, després de la ràpida decisió del president francès Macron de convocar eleccions legislatives. Pel que fa als bons corporatius, Creand WM destaca que els diferencials europeus han tingut un acompliment substancialment inferior en les últimes setmanes, amb els actius francesos amb un rendiment inferior i el sector financer que també ha retornat guanys anteriors. A l’altre costat de l’Atlàntic, els diferencials nord-americans han estat més estables.  

En el cas de les divises, l’entitat assenyala que l’euro ha demostrat ser relativament resistent, malgrat les turbulències a França. En part, això es pot explicar per senyals de refredament del creixement nord-americà. Tanmateix, expliquen des de Creand WM, també podria ser un senyal que el dòlar està sobrevalorat i que no tornarà a la paritat amb l’euro malgrat el repunt de la tensió a la zona de l’euro. Pel que fa al ien, la moneda japonesa cotitza al voltant de 159,8 davant el dòlar, el seu nivell més feble en dos mesos i novament prop dels mínims, cosa que augmenta les expectatives que les autoritats tornaran a intervenir en el mercat de divises.