Cuidar ment i cos, claus per a envellir en positiu - Creand
Vés al contingut

Cuidar ment i cos, claus per a envellir en positiu

Creand Fundació ha organitzat aquest dilluns la conferència ‘Com envellir positivament al s. XXI’, una xerrada que s’emmarca en el programa ‘Envelliment saludable’ a càrrec de la doctora en gerontologia i coordinadora de la Universitat per a Majors de la Universitat Jaume I, Pilar Escuder, que ha servit per donar les claus per tenir un envelliment saludable.

L’especialista ha apuntat la importància de gaudir d’una bona salut tant mental com física durant la darrera etapa de la vida tot i tenir en compte que “el 30% de com envellirem té a veure amb la nostra genètica”. “L’important és tenir clar que cada dia tens una il·lusió i un projecte vital. No voldria que la gent posi molts anys a la seva vida, sinó molta vida als seus anys”, ha exposat.

Al llarg de la conferència, la ponent ha reflexionat sobre el procés d’envelliment des d’una òptica positiva. En aquest sentit, ha explicat que viure requereix il·lusió, passió per continuar aprenent i per voler incorporar a la vida noves experiències i nous amics. Per fer-ho, ha explicat, s’ha de trobar la manera de compaginar-ho amb les dificultats, els reptes d’una societat que canvia contínuament, amb un cos al qual li passen els anys, i amb les diverses transformacions familiars, personals i laborals amb les quals es pot trobar una persona.

Escuder també ha manifestat que en ple segle XXI “tothom s’adona que han canviat moltes coses, i també la manera com envellim”. Davant les pors i incerteses que poden tenir algunes persones a l’hora de fer-se grans, la ponent ha volgut transmetre un missatge de positivitat assegurant que la vellesa “poden ser anys meravellosos” per als quals “cal preparar-nos” prèviament.

A nivell emocional, ha destacat la necessitat de “tenir una autoestima alta, ser optimistes i tenir control sobre la nostra vida” planificant què es vol fer els anys que queden al davant, el que ha anomenat “projecte vital”. De la mateixa manera, ha dit que “cal cuidar el nostre cos a nivell nutricional i físic, fent exercici cada dia i no estant assegut prenent el sol”.

Amb tot, la ponent ha convidat al nombrós públic que s’ha aplegat a l’edifici de Creand a gaudir d’una vellesa “dinàmica i activa”, ja que, d’aquesta manera, “el nostre cos ens respondrà molt millor”.

Sobre Pilar Escuder

Pilar Escuder és llicenciada en Humanitats per la Universitat Jaume I, màster en Gerontologia Social aplicada per la Universitat de Barcelona. Compta amb el curs d’Adaptació Pedagògica per la Universitat Jaume I i amb el màster oficial de Societat de la Informació i el Coneixement per la Universitat Oberta de Catalunya. És doctora per la Universitat Jaume I amb la tesi ‘Educació per a la inclusió digital en persones grans’.

Des del 2001 treballa a la Universitat Jaume I amb funcions de coordinació de la Universitat per a Majors. Addicionalment, des del 2005 forma part de l’equip investigador de diversos projectes europeus en l’àmbit de l’educació d’adults i la tecnologia, en aspectes com la pedagogia, les eines educatives, l’avaluació o la qualitat de vida. I és coordinadora de diversos projectes del programa d’aprenentatge permanent i Erasmus+.

envelliment saludable
Creand Fundació