Talent i finançament, combinació per ser un país de progrés - Creand
Vés al contingut

Talent i finançament, combinació per ser un país de progrés

La transformació del model econòmic d’Andorra ha evolucionat cap a una diversitat sectorial que no té res a veure amb aquell país dels Pirineus on només es venia a esquiar i comprar certs productes. El procés d’obertura econòmica, la transformació digital accelerada per la pandèmia i altres factors, han fet que el país s’hagi vist immers en un procés de canvi. Andorra s’ha convertit en destinació d’empreses innovadores, de start-ups, d’emprenedors que han enriquit l’ecosistema empresarial del país i que han modificat el paisatge sumant als sectors tradicionals d’altres que abans no hi tenien cabuda. Tota aquesta transformació ha estat gràcies a l’esperit de superació, d’emprenedoria i de resiliència de molts actors econòmics del país, i també gràcies al suport financer per tirar endavant aquesta economia emergent.

El sector financer és un d’aquests sectors tradicionals que, tot i que també ha evolucionat amb una projecció digital important i ha accelerat l’adaptació als estàndards internacionals, ha conservat el seu paper d’acompanyament al sector econòmic. I ho ha fet donant resposta als projectes de les persones, de les empreses i de les institucions.

En el nostre cas, des de Creand Crèdit Andorrà, i durant el període post-pandèmic (2021-2023), hem aportat al mercat andorrà 1.510 milions d’euros en noves operacions d’inversions creditícies. Només l’últim any s’han instrumentat 520 milions en nous projectes. D’aquesta inversió creditícia nova, 987 milions han estat dirigits a acompanyar projectes empresarials i 373 s’han destinat a necessitats de particulars. Fora de l’activitat bancària, la nostra entitat té invertits en societats del país 252 milions d’euros, dels quals 116 estan en societats de l’àmbit del sector financer, que aporten al país llocs de treball, entre altres actius, i 136 estan destinats a sectors estratègics de desenvolupament de l’economia andorrana.

Són unes xifres rellevants que contribueixen a aquest canvi de paradigma de l’economia andorrana.

La neu, com a sector estratègic del país, continua sent un dels motors turístics més importants de l’economia andorrana, i també s’ha transformat i ha diversificat la seva oferta. Històricament ha estat i és un dels focus estratègics de la nostra entitat.

Des de Creand participem activament en les societats que gestionen les estacions d’esquí. La riquesa de les nostres muntanyes requereix infraestructures que s’han anat fent amb elevades inversions per convertir Andorra no només en destinació turística per esquiar, sinó també en seu de copes del món d’alt nivell que han posicionat el nostre país en el mapa de l’esquí de competició a escala internacional. Darrere d’això hi ha molta feina i elevades inversions que han anat assumint els diferents actors que han sabut visionar el futur del sector.

Som part activa a SETAP 365, societat que gestiona les estacions de Soldeu-El Tarter-Canillo i Arinsal-Pal, i que, a més, respon també a aquesta transformació de model econòmic que viu el país i que vol desestacionalitzar l’oferta turística amb un model únic de negoci de la neu i de les activitats de fora de temporada, com ja fa temps que s’està fent amb les copes del món de MTB, i que just aquest any acullen els Campionats del Món UCI de BTT. L’hivern que ve s’estrenarà l’Estadi Creand, una nova pista d’entrenament i de competició permanent. Creiem en el potencial del país i apostem perquè tingui tot el que necessita perquè els nostres esquiadors, als quals també patrocinem, continuïn creixent en l’alta competició.

Un altre exemple d’aquesta acció activa és la nostra participació en altres referents turístics del Principat. D’una banda, Caldea-Inúu, emblema turístic del país i que també ha viscut una transformació. Just ara està immersa en un projecte reformador. Perquè d’això tracta l’economia, d’un procés reformador continu.

La contribució a aquesta economia emergent d’Andorra també és present en els diferents programes que desenvolupem a Creand i que ens posicionen com a banca aliada dels emprenedors. Scale Lab és el primer programa andorrà d’inversió i acompanyament empresarial dirigit a start-ups en fase de consolidació o creixement. Només un exemple, fa menys de tres anys va invertir en l’empresa de biotecnologia Cellab, que fa poc s’ha convertit en el primer laboratori farmacèutic del país acreditat per fabricar medicaments de teràpies avançades.

Creand aposta també per generar i compartir coneixement entre el teixit de la petita i mitjana empresa i el sector de les start-ups. Amb el programa Innovation Hub hem identificat en dos anys 7.400 empreses amb potencial i 180 start-ups, i hem proposat més de 500 relacions entre elles. I el programa es planteja sortir de les fronteres per ampliar la xifra del centenar de relacions d’èxit.

Finalment, també estem al costat dels col·lectius que aglutinen l’empresariat del país, l’EFA i la CEA, perquè al cap i a la fi són les persones, empresaris i col·laboradors, els que fan moure aquest procés de transformació de l’economia andorrana. És aquesta la combinació necessària, talent de les persones, finançament i compromís, per fer d’Andorra un país de progrés.

Article publicat al Diari d’Andorra, 20.06.24