Repensar el futur de la neu

Andorra ha aconseguit situar-se entre els principals destins de neu de tot el món. El fet d’acollir, per segona vegada, les finals de la Copa del Món d’esquí alpí així ho corrobora. Els èxits i l’impacte que han suposat per al país i internacionalment, tant les de l’any 2019 com les d’aquest 2023, han consolidat el Principat com un organitzador de primera línia , fiable i eficaç, als ulls del món i de l’organització de la Copa del Món. En la base d’aquest èxit hi ha la implicació de tot el país: organismes públics i privats, sector hoteler i comercial, clubs i centres educatius, patrocinadors, voluntaris i públic. Fruit del compromís i la il·lusió de tothom, aquella aventura de la neu a Andorra, que uns quants visionaris van iniciar a finals dels anys cinquanta amb empenta, tenacitat i visió de futur, ha fet néixer un sector econòmic que ha transformat el país.
Soc dels que consideren que ha de ser en els moments d’èxit quan hem de repensar el futur. La indústria de la neu ha de saber llegir els seus reptes, a mitjà i llarg termini, que són de dos tipus: els que li arribaran a causa de les exigències globals dels nous temps que ens toca viure i els que venen del sector mateix.
El canvi climàtic és la gran amenaça que la pot comprometre. Cal posar-ho sobre la taula, a tots els nivells. La desestacionalització és un altre repte. En aquest sentit, cal repensar l’ús de les instal·lacions de les estacions d’esquí i de tot l’ecosistema turístic fora de la temporada d’hivern i la seva relació amb altres sectors econòmics, com el comerç, la salut, el wellness i l’esport. Per fer-ho possible, cal invertir-hi temps i recursos. I obeir tots aquells preceptes que es deriven de la sostenibilitat i de la preservació del medi ambient.
De cara endins, entenc que el mateix sector de la neu ha de promoure un necessari canvi de mentalitat. Un canvi de model que permeti elevar els estàndards de qualitat, que avanci cap a una sofisticació més gran. És veritat que, amb els anys, s’han fet moltes inversions i grans passos endavant. Ara és el moment d’impulsar la innovació per continuar atraient un públic molt consolidat, però que cada vegada exigirà més. Les eines digitals s’han erigit en el principal canal relacional entre clients i proveïdors de serveis. El món de la neu no n’és una excepció, i menys tenint present tota la complexitat vinculada amb l’experiència de l’esquí. Cal aprofitar-ho com a força de canvi en la indústria de l’esquí.
Aquest canvi de mentalitat implica també considerar, d’una manera diferent, la resta de dominis esquiables del món, comparables al d’Andorra. A l’hora d’atraure públic, és clar que som competidors. Però no tot ho podem contemplar des de l’òptica de la competència dels destins. Considero que hem de ser col·laboradors per poder crear estàndards de qualitat que permetin un salt endavant en el posicionament del sector, a tot el continent, i això li permetrà continuar essent atractiu per a les noves generacions i ser capaç d’evolucionar cap a la creació de nous negocis.
És ben sabut que l’aposta del Principat d’Andorra per la neu és estratègica. També ho és per a altres destins d’arreu del món. Cadascun lluita per oferir el millor servei als seus clients. Però crec que ha arribat l’hora d’elevar la mirada, per iniciar una reconversió que fixi les regles del futur que anhelem.
Xavier Cornella Castel
Conseller delegat de Crèdit Andorrà Financial Group