La sostenibilitat com a oportunitat - Creand
Vés al contingut

La sostenibilitat com a oportunitat

Unitats i departaments de sostenibilitat, conferències d’economia circular, pactes mundials i empresarials… Què està passant en el món de la sostenibilitat? Per què tothom en parla? Segurament els rècords de temperatures d’aquest estiu o els registres de pluviometria i innivació hi tinguin a veure.

La pressió per transicionar cap a una economia menys intensa en carbó s’està fent més forta cada vegada més, especialment a Europa, on tot un seguit de normatives han fet disparar l’interès d’entitats tan empresarials, nacionals o del tercer sector per a aquesta temàtica. Tothom s’està preguntant: “què puc fer?”.

Hi ha la certesa que Europa ha agafat la directa i que potser s’ha disparat un tret al peu amb segons quines normatives tan restrictives. Ara bé, hem d’encarar aquest repte en positiu per tal de veure les oportunitats de negoci que pot representar en un futur tot el desenvolupament empresarial que portaran la transició energètica, la descarbonització de l’economia, les inversions en impacte social o l’ètica en el bon govern de les empreses. I sobretot cal veure el risc de l’immobilisme, que faria perillar molts dels models econòmics tradicionals i, indubtablement, afectaria la societat.

Per tal d’integrar la sostenibilitat com un tema clau i transversal dins una organització, s’està plantejant com una àrea amb un alt nivell d’infiltració dins els altres departaments. I la raó no és més que estar atents a tot el que es fa en l’empresa per tal de fer-ho d’una forma menys agressiva, ètica i transparent amb tot l’entorn, sigui ambiental, social o normatiu. Cal tenir l’habilitat d’integrar totes aquestes sensibilitats dins la nostra oferta de valor.

És en aquest context que s’emmarca l’aposta decidida de Creand Crèdit Andorrà per dotar-se d’una unitat de sostenibilitat. Ara es tracta d’elevar-ne el tractament, passar de ser una temàtica a un valor més entre els que defineixen el banc, al costat de la nostra voluntat de ser pioners, innovadors, pròxims al client i de mantenir el nostre compromís amb les persones, les empreses i el conjunt de la societat andorrana.

En un país de muntanya com el nostre, on la dependència del clima és vital per a la supervivència de l’ecosistema empresarial, hem de fer una aposta clara per mitigar el canvi climàtic. Des d’aquesta perspectiva és com avancem en els Principis de Banca Responsable de la UNEP Fi, l’aliança mundial de les Nacions Unides amb presència dels 200 bancs més importants del món i on Creand Crèdit Andorrà és l’únic representant del país, amb l’objectiu de mobilitzar el capital cap a una economia lliure de carboni.

Des de la signatura dels Principis, el març del 2021, hem avançat en un pla d’accions ambiciós i realista a parts iguals. Internament, amb un model de governança transversal, plural i participatiu, i externament, a través de diferents iniciatives que ens han de portar a aconseguir l’objectiu d’introduir la sostenibilitat en la nostra oferta de productes i serveis. Hem començat identificant els riscos climàtics i el seu impacte en el nostre model de negoci, i hem de continuar per traslladar-ho a una proposta de valor competitiva per als clients i les empreses. Hem de culminar-ho aportant les eines i els mitjans que el país necessita per fer aquesta transició.

Els bancs, com a motor de l’economia, tenen la missió de fer de cadena de transmissió de totes aquestes iniciatives. Els que ja estem immersos en aquesta missió tenim el convenciment que treballant plegats i amb l’esperit capdavanter que sempre ens ha acompanyat podrem fer avançar l’economia andorrana cap al futur que tots volem per a les nostres generacions.

Article publicat al Diari d’Andorra 17.08.2023

CreandExperts
CreandValor
Escrit per
Autor post
Martí Alay
Director de la Unitat de Sostenibilitat