L’educació financera, clau per a l’inversor actual - Creand
Vés al contingut

L’educació financera, clau per a l’inversor actual

En un món en què els mercats financers són cada cop més accessibles, però també més complexos, l’educació financera ha emergit com una eina fonamental per als inversors. Amb l’accés a una allau d’informació i de productes d’inversió, la capacitat de discernir, comprendre i actuar sobre aquest coneixement ha esdevingut crucial. Tanmateix, la realitat és que molts inversors, fins i tot els que tenen experiència, encara s’enfronten a una considerable bretxa de coneixement. Aquesta falta d’educació financera pot portar a prendre decisions mal informades i, en conseqüència, a errors costosos. Per això, millorar l’educació financera no tan sols és recomanable, sinó que és essencial per a qualsevol inversor que vulgui prosperar en l’entorn actual.

En què consisteix?

L’educació financera és la base sobre la qual els inversors poden construir una estratègia d’inversió sòlida i duradora. En primer lloc, els permet prendre decisions informades: entendre els productes financers, com funcionen i els riscos associats és fonamental per evitar seguir cegament les tendències.

Per exemple, molts inversors sense el coneixement adequat tendeixen a intentar «temporitzar» el mercat, venent en pànic quan els preus cauen o comprant en màxims històrics, cosa que sovint acaba en pèrdues.

A més, l’educació financera ajuda a prevenir errors comuns com ara la falta de diversificació, que pot exposar els inversors a riscos innecessaris. Amb una base sòlida de coneixement, els inversors poden crear i mantenir una estratègia a llarg termini que s’adigui amb els seus objectius personals i amb la seva tolerància al risc. És important que aquesta educació financera sigui contínua, precisament per la complexitat dels mercats i la quantitat de nous productes d’inversió.

El valor dels assessors financers i gestors de carteres

Tan important com que els inversors millorin la seva educació financera ho és reconèixer el paper que tenim els professionals de la inversió com a assessors financers i gestors de carteres. No tan sols pel coneixement tècnic, necessari per navegar pels mercats financers, sinó perquè oferim una perspectiva objectiva i estratègica.

Els assessors financers i gestors de carteres no solament ajudem a dissenyar una estratègia d’inversió personalitzada, basada en els objectius i el perfil de risc del client, sinó que també ens encarreguem de monitoritzar i ajustar la cartera en funció de les condicions del mercat. Això estalvia temps i redueix l’estrès, però també millora significativament les probabilitats d’assolir els objectius financers a llarg termini.

A més, podem ajudar els inversors a evitar errors emocionals, perquè està demostrat que som el nostre pitjor enemic a l’hora de prendre decisions d’inversió quan no tenim la informació adequada. És important que les decisions d’inversió es prenguin amb el cap fred, seguint una estratègia clara i definida.

Un consell per a l’inversor actual? És important mantenir-se actualitzat, ja que vivim en un entorn que canvia constantment. Per a això, és bo subscriure’s a newsletters de confiança i agafar-se el temps necessari per verificar la informació a l’hora d’invertir. També hi ha webs i plataformes excel·lents, amb molt contingut per estar actualitzats tant en mercats financers com en anàlisi de producte.

Política d’inversió

Els inversors han de desenvolupar un pla financer clar i seguir-lo estrictament, ajustant només quan sigui necessari perquè hi ha hagut canvis en els objectius personals o en l’entorn del mercat.

També és important diversificar la cartera per reduir l’exposició a riscos específics i millorar el rendiment ajustat al risc a llarg termini. La diversificació ha de ser eficient: no per tenir poc import en determinades categories d’actiu disminueix el risc global d’una cartera.

En resum, l’educació financera és clau per a l’èxit en la inversió avui dia. Permet als inversors prendre decisions informades i construir una estratègia a llarg termini alineada amb els seus objectius. Tanmateix, és vital complementar aquest coneixement amb l’experiència d’assessors financers i gestors de carteres, que tenen un paper crucial en la protecció i el creixement del patrimoni dels inversors. Aquests assessors i gestors, amb la regulació actual, estan obligats a mantenir-se actualitzats amb un programa de formació contínua.

Combinant educació financera amb suport professional, els inversors poden navegar pels mercats amb més seguretat i eficàcia, i s’asseguren que les seves decisions estan ben fonamentades i alineades amb les seves metes financeres a llarg termini,

Article publicat a Citywire 13.09.2024

Escrit per
Autor post
Marta Lantero
Responsable de carteres de fons a Creand Wealth Management