Neix el cicle '30 anys de clàssica' - Creand
Vés al contingut

Neix el cicle ’30 anys de clàssica’

Neix un nou cicle, 30 anys de clàssica, una proposta de la Fundació ONCA en col·laboració amb el Govern que té com a objectiu “promoure la música clàssica” i el patrimoni i “mostrar que l’ONCA ha estat i és una plataforma que ajuda a professionalitzar” els músics del país, tal com ha destacat la cap de producció de la Fundació ONCA, Teresa Areny. Aquest cicle, que coincideix amb el 30è aniversari de l’ONCA, proposa set concerts en format de cambra protagonitzats per tretze artistes del país que actuaran en format de duo a l’excepció de Carolina Bartumeu, que ho farà sola, i que recorrerà set esglésies i monuments de les set parròquies. Aquesta proposta s’emmarca en la cinquena edició del ‘Canya als museus’, que fins al mes de febrer oferirà diverses propostes per a tots els públics. Tal com ha comentat la cap d’àrea de Museus i Monuments del Govern, Rut Casabella, la programació té tres pilars un dels quals seran els concerts de l’ONCA, un altre el Festival del postal (un seguit de propostes abans de la transformació del museu postal de físic a digital) i la resta d’activitats com tallers de còctels, rutes, visites guiades o xerrades.

Areny ha emfasitzat que dins aquest cicle de set concerts també hi hagi un espai per a la Jonca, per mostrar aquest vessant de plataforma per als joves talents que és l’ONCA. Així, un duo format per Esteve Ticó i Paula Gonzàlez de Alaiza seran els encarregats de donar el tret de sortida al cicle, el dissabte 23 de setembre a les 12 hores a les Bons. Areny ha recordat que Ticó és l’últim dels músics que s’ha professionalitzat després d’haver fet els estudis al Liceu de Barcelona i que Gonzàlez de Alaiza també vol seguir aquest camí de professionalització. El mateix dissabte, a les 19 hores, el duo de violoncels integrat per Jordi Claret i Manuel Martínez del Fresno actuaran a Sant Joan de Caselles. L’endemà, diumenge 24, el duo de violí i viola integrat per Sergi Claret i Laura Bosch actuarà a Sant Martí de la Cortinada a les 19 hores. Ja a l’octubre el duo de vent format per Ester Sánchez i Unai Gutiérrez oferirà un concert el dissabte dia 7, a Sant Serni de Nagol a les 12 hores. El mateix dia a les 19 hores serà el torn del duo Dolce Corda d’Àlex Arajol i Jordi Albelda, a l’església de santa Coloma a les 19 hores. L’endemà, diumenge 8, Carolina Bartumeu tocarà a Sant Climent de Pal a les 12 hores i el cicle es clourà el 15 d’octubre amb el duo de violoncel i violí integrat per Francesc Planella i Mireia Planas, que actuaran a les 12 hores a sant Miquel d’Engolasters. Tots els concerts aniran precedits, mitja hora abans, d’una visita guiada. Es tracta d’actuacions gratuïtes però per a les quals caldrà reservar prèviament.

Tal com ha incidit la cap de producció de la Fundació ONCA, seran repertoris d’una hora “marcadament clàssics” perquè el que es vol és que “el públic reconegui” la música per fer-lo “entrar” precisament en aquesta música.

Casabella ha detallat que el cicle de l’ONCA s’inclou en el ‘Canya als museus’ que aquest any estarà molt marcat pel Festival del postal.

ONCA
Fundació ONCA