Entrevista a Joan Casas, responsable de L'espai de Creand Fundació, al Diari d'Andorra - Creand
Vés al contingut

Entrevista a Joan Casas, responsable de L'espai de Creand Fundació, al Diari d'Andorra

“La gent gran d’Andorra és superactiva”

És el responsable de l’Espai de la Fundació Creand que ofereix formació i activitats a persones majors de 60 anys i que es va crear l’any 2000. El semestre passat a l’Espai hi va haver 1.050 inscripcions i 750 hores lectives.

Com neix el programa d’envelliment saludable?

Des de Creand Fundació tenim tres àmbits d’actuació: social, educatiu i cultural. Dintre del social tenim una línia d’actuació que és la de l’envelliment saludable. Dins d’aquesta línia tenim l’Espai de la gent gran.

Què és l’Espai?

És un centre d’activitats i formació per a gent major de 60 anys que van començar l’any 2000. Fins al dia d’avui hem anat fent tot tipus d’activitat per millorar la qualitat de vida dels nostres usuaris.

Aquest és l’objectiu?

L’objectiu és que al nostre centre les persones majors de 60 anys puguin viure i passar una bona estona tot aprenent. Millorar la seva qualitat de vida, que tinguin interès cap a les nostres activitats i a l’hora es desenvolupin socialment. Hi ha gent de més de 80 anys i la majoria són dones.

Quines activitats feu?

L’Espai té una activitat frenètica i està en constant evolució. L’any 2000, quan vam començar, les persones de 60 anys no tenien les mateixes necessitats que les que tenen ara. Aquesta evolució ha anat en funció de les tecnologies i de les necessitats dels nostres usuaris.

Quantes persones han participat en el taller aquest semestre?

Estem contents perquè hem tornat als números d’abans de la pandèmia. Hem tingut 1.050 inscripcions de gener a juny, cosa que significa 750 hores de formació, que és el principal objectiu a més de passar una bona estona.

Com ha canviat l’usuari de l’Espai en vint anys?

Al 2000 hi havia gent que no sabia que era un ordinador ni com es movia un ratolí. Avui en dia, tothom amb 60 anys, a casa o a la feina han vist com funciona. Ara ja estem en l’era digital, el que vol la gent ara és mòbil, tauletes o xarxes socials.

La gent gran d’Andorra envelleix saludablement?

Els nostres usuaris i el col·lectiu en general té a Andorra moltes possibilitats. Són gent superactiva, actuen a tots els àmbits de la nostra societat.

Quins consells els donaria per envellir saludablement?

Ser actiu i sobretot intentar de fer que els vingui de gust fer sempre mirant que sigui quelcom productiu per a ells. A l’Espai intentem que puguin envellir de manera saludable, millor i activa mentalment. Que surtin de casa i facin activitat física.

El programa torna després l’estiu?

Sí, el que fem ara és recollir el que ells més els convé. I ara estem preparant tota la programació que oferirem a partir del setembre.

Entrevista publicada al Diari d’Andorra (03.07.23). Podeu accedir-hi, aquí.

Escrit per
Autor post
Creand