El retorn del proteccionisme i l'arribada d'un nou cicle financer centren la conferència de Jordi Gual - Creand
Vés al contingut

El retorn del proteccionisme i l’arribada d’un nou cicle financer centren la conferència de Jordi Gual

El retorn del proteccionisme i l’arribada d’un nou cicle financer han centrat la conferència de Jordi Gual, professor d’Economia de l’IESE Business School en el marc de la iniciativa Talks de Creand Crèdit Andorrà. Al llarg de la ponència, que ha tingut lloc aquest dimarts, Gual ha abordat i analitzat els principals reptes econòmics actuals, tals com la situació, les perspectives dels tipus d’interès i les expectatives de creixement econòmics.

Concretament, ha fet el punt entorn de la situació econòmica global que es registra avui dia a través d’una anàlisi de la darrera dècada i les “quatre grans pertobacions” que han marcat i alterat l’escenari econòmic internacional, començant per la irrupció de la pandèmia del coronavirus, una crisi sanitària que, tal com ha indicat, “va provocar una forta caiguda de l’economia”, malgrat que, posteriorment, “també es va registrar una forta recuperació”.

La segona de les pertorbacions que ha analitzat és els efectes i conseqüències en l’economia global de la invasió d’Ucraïna per part de Rússia i la guerra que ha provocat, asseverant que el conflicte de “desgast” que mantenen avui dia té importants repercussions en el desenvolupament econòmic d’Europa. Ha seguit amb la crisi energètica, estrictament lligada a la situació de conflicte bèl·lic. Finalment, i com “la més rellevant”, ha mencionat la inflació que es registra, centrant-se en la subjacent, la qual, ha assenyalat “ha augmentat molt i costa de baixar”.

Amb tot, el ponent ha fet una anàlisi del nou escenari econòmic i els canvis que ha provocat, afirmant que “estem anant cap a una desglobalització i des de la perspectiva de les empreses s’han de buscar proveïdors més propers”, entre altres mesures.

La conferència forma part de les activitats que es promouen des de la Càtedra Creand d’Emprenedoria i Banca a l’IESE, que busca promoure la generació de valor des del coneixement a través de conferències divulgatives, la formació, la investigació i l’impuls de projectes emprenedors i que fomentin la nova economia.

Cal recordar que Jordi Gual és professor ordinari d’Economia de l’IESE Business School, doctor en Economia per la Universitat de Califòrnia (Berkeley) i investigador del Center for Economic Policy Research de Londres.

Càtedra IESE