El propòsit d’Andorra - Creand
Vés al contingut

El propòsit d’Andorra

L’última Trobada Empresarial al Pirineu, que es va celebrar a la Seu d’Urgell, duia aquest any el títol «Liderant amb propòsit». El propòsit de les empreses es pot definir avui com el conjunt d’accions que emprenen les companyies per impulsar un model de governança que, més enllà d’aconseguir beneficis econòmics, treballi per generar valor social i ambiental. Empreses que contribueixen a reduir la desigualtat i a crear llocs de treball dignes. Compromeses a tenir un impacte positiu en la societat i el territori. Aquesta és una qüestió emergent, tal com ho demostra que la trobada empresarial batés els seus propis rècords d’assistència i de ponents, amb el mateix objectiu de dialogar, compartir experiències, inquietuds i idees que contribueixin a millorar la gestió empresarial.

Igual que les empreses, els països han de tenir propòsits clars. Per a una Andorra que mira avui a Europa i al món amb la voluntat de trobar un encaix que preservi el seu caràcter diferencial i la seva especificitat, l’acord d’associació amb la Unió Europea ja és un propòsit de primer ordre per donar més estabilitat econòmica i financera al Principat i entrar sense prejudicis en un mercat global amb grans oportunitats.

Paral·lelament a l’horitzó de creixement per a Andorra que farà possible aquest acord, i sota el seu paraigua, considero que Andorra s’ha d’interessar en un altre propòsit, molt més proper i alineat amb l’anterior: el de la col·laboració transfronterera, una col·laboració que considero fonamental per a Andorra i per al conjunt del Pirineu. És a dir, treballar junts per resoldre problemes i reptes comuns. En aquest sentit, Andorra pot actuar de motor econòmic i de desenvolupament dels territoris veïns, amb un increment dels intercanvis i l’eliminació de traves administratives que han de donar sentit a aquesta col·laboració transnacional. Penso que és aquí on hi ha moltes de les oportunitats d’aquest propòsit, idèntiques a les de l’acord d’associació amb la Unió Europea, si bé a una altra escala.

Cada vegada són més les veus que aposten per promoure l’àrea funcional Andorra-Pirineus que permeti, en aquest marc europeu de cooperació territorial, finançar projectes de cooperació transfronterera que afectin Espanya, Andorra i França, els tres Estats que comparteixen necessitats comunes al Pirineu. Una àrea amb l’estructura jurídica d’una Agrupació Europea de Cooperació Territorial (AECT), un instrument que ja s’aplica en altres territoris com Espanya, França i Portugal, per citar només un cas que tenim molt a prop. Des de la innovació, el servei, la qualitat i la sostenibilitat, aspectes clau tant del sector privat com del sector públic, la col·laboració transfronterera pot servir per millorar les comunicacions, evitar la fuga de talent de les zones rurals, crear més llocs de treball de qualitat i, en definitiva, impulsar el creixement econòmic i el progrés.

No cal dir que cada país és sobirà de les seves decisions, però la vertebració d’un territori comú, amb grans reptes i oportunitats, entenc que ens competeix a tots. La Trobada Empresarial al Pirineu, des de la iniciativa privada, va obrir aquest camí ja fa trenta-cinc anys.

Article publicat al suplement Dinero de La Vanguardia 21.07.2024

CreandExperts
CreandValor
Escrit per
Autor post
Xavier Cornella Castel
Conseller delegat de Creand