Quan tingui diners en parlarem - Creand
Vés al contingut

Quan tingui diners en parlarem

Els qui em coneixeu o em seguiu sabeu que m’apassiona el món de les inversions. M’agrada molt treballar-hi així com fer inversions personals. Però no només això, molts també sabeu que m’agrada transmetre aquesta passió. Jo considero que és necessari estalviar i, a més a més, invertir el que estalviem. Si més no, una part d’aquests estalvis l’hem de fer moure.

Ara venen els mals de panxa. Quan obro la porta al món de la inversió és quan comencen els dubtes, que són raonables, tot s’ha de dir. Una de les respostes més comunes és: «Jo no en sé, d’això», o «No tinc ganes d’estar sempre pendent del que fan els mercats». I en cap cas és el que et dic que facis. Si tot just comences en aquest món, o no en saps, o no en tens ganes, el que cal fer és deixar-se guiar per un professional. Molts ja sou conscients de la necessitat d’estalviar, jo vaig un pas més enllà: podem treure rendiment d’aquests estalvis si els invertim correctament..

La següent resposta és en la que em vull centrar avui. «Quan tingui diners en tornarem a parlar». Quan parlem d’invertir als mercats financers ens venen les imatges de les pel·lícules de Wall Street, els milmilionaris de la revista Forbes i, en definitiva, gent que no som ni tu ni jo. El segon que vull fer avui és eliminar aquesta concepció, ja que invertir està a l’abast de gairebé tothom. Malgrat aquesta afirmació, no podem negar el que és evident, no invertirem diners que necessitem a curt termini perquè sí, hem de ser conscients que tota inversió té un risc, que pot ser més o menys alt.

Ara sí, el que interessa: com invertim sense tenir un gran patrimoni, sense estar gaire pendents del que fan els mercats i sense saber-ne gaire? Hi ha moltes alternatives, i per introduir-se en aquest món, els fons d’inversió poden ser un bon inici. Segur que n’has sentit a parlar més d’un cop i, avui, el tercer objectiu que tinc i més important és que tinguis clar què és un fons. Com deia abans, no tens per què saber invertir, ni saber quina és la millor empresa ni què faran els bancs centrals amb els tipus d’interès. Invertint en un fons estàs delegant tota aquesta feina al gestor del fons, que cobrarà per fer-ho per tu. A canvi d’aquesta comissió de gestió, ell serà l’encarregat de seguir el mercat i prendre les decisions necessàries. Quan invertim en un fons de borsa europea, per exemple, tindrem un expert analitzant les empreses i veient si val la pena comprar-les o vendre-les. Parlo d’empreses, en plural, tot i que hem dit que no volem començar invertint grans quantitats. Comprant un fons, podem invertir en 20, 50 o potser 100 empreses alhora amb només 10 euros. El que fem és comprar una o diverses participacions del fons, i cadascuna té exactament la mateixa part proporcional de la cartera que qualsevol altra, o sigui que sí, podem tenir les mateixes inversions que aquest de la revista Forbes, però a una escala diferent, de moment.

Amb aquests 10 euros ens farem rics? Doncs, lamentablement (tot i que ja us ho podeu esperar) he de dir que no. Amb aquests 10, o el volum que cadascú pugui i vulgui destinar-hi, començarem a treure un rendiment que no tindríem i que, per un altre costat, se’ns estaria menjant la inflació (com vam comentar ara fa uns mesos). Si adquirim l’hàbit d’estalviar i invertir, veurem que tenim una guardiola que ens genera cada vegada més un benefici extra al cap de l’any. Cada mes, guardem-nos una part que podríem gastar-nos en coses que no ens calen i anem-ho invertint. Aquest simple gest, lligat al concepte de l’interès compost que us explicaré en una altra ocasió, veureu que aporta uns resultats òptims.

Com deia al principi, els que em coneixeu sabeu que m’apassionen les inversions, i els que no em coneixeu, ara també ho sabeu. No cal que sigueu experts en finances, només que confieu en els qui ens agraden tant que podem explicar-les d’una manera entenedora i tenim ganes que tothom en pugui formar part. 

Article publicat al Diari d’Andorra 14.02.2024

CreandExperts
CreandValor
Escrit per
Autor post
Robert Sanz
Gestor discrecional de Carteres Flexibles i Renda Variable